Even voorstellen...

 

Bakken is altijd een grote hobby van mij geweest. Op mijn 9de bakte ik mijn eerste witte bolletjes en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt met het bakken van broden, koekjes, taarten en allerlei andere lekkernijen.

 

Sinds 2020 heb ik mij verdiept in het bakken van desembroden. Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar (zuur)desem is het rijsmiddel. Desem is een dun beslag van meel en water.

 

Door dit desem regelmatig te voeden met meel en water en te laten rusten, doen melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk; spontane fermentatie. De desem dat nu ontstaat, doet het beslag opborrelen en een fris-zure geur verspreiden.

 

Fotograaf: Sebastiaan Rodenhuis

 

Bij het bereiden van het deeg wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Het resultaat is een heel smakelijk brood met een karakteristieke knapperige korst.

 

Met mijn micro-bakkerij “Berkenstein bakt” pak ik mijn hobby professioneler aan en geef ik mijn klanten de mogelijkheid ook te genieten van heerlijk versgebakken desembrood.

 

Eet smakelijk!

 

Mariëtte Heeremans

Fotograaf: Sebastiaan Rodenhuis